Hoe comprimeer ik afbeeldingen?

Bestanden met veel afbeeldingen (zoals achtergronden, foto’s, grafieken, visualisaties etc.) nemen veel ruimte in beslag. Een flinke bestandsgrootte zorgt voor langere laadtijden bij het openen van de bestanden, zowel op de computer als online (bijvoorbeeld op Het Leerplatform, op Skype of Teams of als bijlage in een e-mail).

Het is echter eenvoudig om deze grote bestanden met veel afbeeldingen te verkleinen door de afbeeldingen te comprimeren. Dat kan via een losse instelling in Microsoft Word of PowerPoint. Als de afbeeldingen gecomprimeerd zijn, neemt het bestand minder ruimte in beslag en kan het sneller geopend worden (minder lange laadtijd).

1. Klik in het menu van Word of PowerPoint op ‘Bestand’
  2. Klik vervolgens op ‘Opties’
  3. Klik in de keuzebalk links op ‘Geavanceerd’
  4. Schakel het vinkje ‘Afbeeldingen in het bestand niet comprimeren’ bij het kopje ‘Grootte en kwaliteit van afbeelding’ uit.
  5. Vink in het keuzevenster van ‘Standaardresolutie’ de optie ‘150 PPI’ aan
  6. Klik rechtsonder in het venster op ‘OK’
  7. Klik tot slot op ‘Bestand’ en klik op ‘Opslaan’ en sla het bestand op binnen een gewenste locatie